Kaş Ekimi ve Kaş Kaybının Nedenleri

Başınızdaki saçlara benzer şekilde, kaşlar incelebilir veya uzamayı bırakabilir. Bunu, birçok nedenden dolayı deneyimleyebilirsiniz. Olası kök nedenleri ve tedavileri hakkında bilgi edinin.

https://www.youtube.com/watch?v=ILCWjqX6Zi0

Kaş saç dökülmesi nedenleri

Kaşlardan biri veya her ikisi de inceliyorsa, enfeksiyon, cilt koşulları, hormonal değişiklikler veya aşırı aktif bir bağışıklık sistemi olabilir. Beslenme yetersizlikleri, fiziksel travma veya duygusal stres de azalan kaşlara neden olabilir. Sebebi daraltmakla, siz ve doktorunuz saç dökülmesini önlemek, tersine çevirmek veya en aza indirgemek için doğru tedaviyi bulabilirsiniz.

Alopesi areata: Alopesi areata otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi vücudunuzun bir kısmını düşman olarak tanır ve ona saldırır. Alopesi areata, tüylerin uzadığı, saç üretimini yavaşlatan veya durduran saç köklerini hedef alır. Birkaç çeşit alopesi vardır:

  • Alopesi areata rastgele saç dökülmesine neden olur.
  • Alopesi universalis tüm saçların tamamen kaybolmasıdır.
  • Frontal fibrosing alopesi saç derisi ve kaş kaybı ile birlikte kafa derisinde iz oluşmasına neden olur.

Araştırmalara göre, doktorlar bir olayı neyin tetiklediğinden emin değiller, ancak hastalık tedavi edildiğinde kaşlar ve saçlar tekrar uzayarak ortaya çıkabilirler. Alopesi ayrıca tırnak ve ayak tırnaklarını da etkileyebilir.

Besin eksiklikleri: İnsan vücudu enerji kaynakları (karbonhidratlar, proteinler, yağlar), amino ve yağ asitleri, vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere besleyici maddeler gerektirir. Bunlardan bazıları saç büyümesini sürdürür ve etkiler, bu nedenle herhangi birindeki eksiklik saç dökülmesine neden olabilir. A vitamini veya çinko eksikliği hücresel büyümeyi yavaşlatabilir ve üretimini engelleyebilir. Saç dökülmesini etkileyebilecek diğer eksiklikler şunlardır:

  • Biotin (B-7 vitamini)
  • C vitamini (kolajen gelişimi)
  • Demir
  • E, B-12 ve D vitaminleri
  • Sistein
  • Omega-3 yağlı asitler

Egzama (atopik dermatit): Egzama, ciltte kaşıntı, kızarıklık, sızma ve tahrişe neden olan bir iltihaptır. Aşırı duyarlı bir bağışıklık sistemi tarafından tetiklenir ve bir kerelik alevlenme veya devam eden bir durum olarak ortaya çıkabilir. Saç kökleri cilt içine gömülü olduğu için egzama uygun saç büyümesini engelleyebilir.

Sedef hastalığı: Psoriasis cilt hücrelerinin çok çabuk çoğalmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır, kırmızı, kalın, pullu ve ağrılı yamalar meydana gelir, saç köklerini bloke eder ve büyümeyi durdurur.

 

Kontakt dermatit: Kontakt dermatit, bir alerjen veya toksik tahriş edici maddeyle temastan kaynaklanır. Kaşıntı veya yanma hissi yaşayabilirsiniz. Kaşlarınızın yakınındaki alan etkilenirse, iltihaplanma tüylerin uzamasını engelleyebilir.

Seboreik dermatit: Seboreik dermatit genellikle uzun süreli bir durumdur. Bilim adamları, bunun bir mantardan ya da ciltteki aşırı yağ üretiminden kaynaklandığını belirtmektedir. Seboreik dermatit, kaşlarda bile kepek oluşumuna neden olur.

Tinea capitis (saçkıran): Saçkıran olarak bilinen Tinea capitis de mantardır. Kırmızı, kaşıntılı, kabarık, halka şeklinde yamalar, iltihaba ve kabarcıklara neden olur. Bu yamalar kaşların üzerinde belirdiğinde, saçlar dökülür ve kel bir yama bırakır.

Tiroid sorunları: Tiroid hastalığı, kaş dökülmesinin yaygın bir nedenidir. Tiroid beziniz metabolizmayı düzenleyen hormonlar üretir. Bu salgı bezi çok fazla veya çok az hormon ürettiğinde, vücudunuz dengesiz hale gelir ve birçok normal işlemi bozar. Bu saç büyümesini de içerir. Hipotiroidi; yorgunluğa, kilo almaya ve beyin bulanıklığına yol açarken, hipertiroidi hastalarında sıklıkla kalp çarpıntısı, şişkin gözler ve kilo kaybı olur.

Stres ve kaygı: Aşırı stres ve anksiyete, saç foliküllerine oksijen azalması ve dalgalanan hormon seviyelerinin de dahil olduğu fizyolojik değişikliklere neden olabilir. Kaş dökülmesine katkıda bulunan sebeplerden birisidir.

Hamilelik ve doğum: Hamilelik ve doğum aynı zamanda hormonlarınızı ve vücudunuzun biyokimyasının dalgalanmasına neden olabilir. Bu sert dalgalanmalar saç büyüme döngülerinizi etkileyebilir ve saç dökülmesine neden olabilir.

Telogen effluvium: Telogen effluvium (TE) normal saç büyüme döngüsü hormonal veya vücuttaki diğer değişikliklerle yarıda kesildiğinde meydana gelen anormal bir saç dökülmesidir.

Yaşlanma: Hem erkekler hem de kadınlar, 40’lı yaşlarda inceltme saçları yaşamaya başlar, kadınlarda östrojen seviyeleri ve erkeklerde testosteron azalır.

Kalıcı makyaj veya makyaj ürünlerinin aşırı kullanımı: Kaşlarınızı aşırı almak küçük travmalara neden olur ve sonunda saçlar o noktada uzamayı durdurabilir. Ağır makyaj, uzun süre kullanıldığında benzer hasarlara neden olabilir.

Kemoterapi: Kanserle savaşmak için, kemoterapi hızla bölünen hücrelerin üstesinden gelmek üzere tasarlanmıştır. Bu saç köklerini de içerir. Hastalar bu tedaviye maruz kaldıklarında saç dökülmelerine yol açabilir.

Siz ve doktorunuz kaşınızın dökülmesinin nedenini belirledikten sonra, en uygun tedaviyi seçebilirsiniz. Kalıcı kaş dökülmelerinin tek tedavisi kaş ekimidir.

Kaş ekimi nasıl yapılır?

Lokal anestezi altında uygulanan basit bir saç ekimi operasyonu tekniğidir. Doğal, sağlıklı görünen bir kaş elde etmek için kaş başına ortalama 250 ila 400 adet saç kökü gerekir. Mevcut kaşın boyutuna ve görünümüne ve elde etmeyi umduğunuz görünüme bağlı olarak, bu sayı değişebilir. Her kıl, kaşın diğer kıllarının doğal büyüme yönünü takiben cildinize düz bir şekilde uzandıklarından emin olarak nakledilmelidir. Kaşlara düzgün ve tam bir görünüm kazandırmak için kılların birbirine çok sıkı bir şekilde konması gerekir.

Hem kafaya hem de alıcıya herhangi bir iz kalmadığından emin olmak için, kaş kıl köklerini çıkarmak için küçük iğneler kullanılır. Tipik olarak, donör saç kökleri kulakların arkasındaki alandan çıkarılır. Küçük iğneler, sadece birkaç milimetre çapında, tüyleri birer birer implante etmek için kullanılır; bu titiz bir süreçtir.

İşlem öncesi lokal anestezik uygulanır, böylece hasta rahatlayabilir ve rahatsızlığı önlemek için rahatlayabilir. Bununla birlikte, nakli takiben klinikte kalmaya gerek yoktur – hasta iyileşmek için eve dönebilir.

Kaş ekimi sonrası süreç nasıldır?

Kısmi bir greft, iyi şekillendirilmiş, pürüzsüz bir kaş elde etmek için 100-200 arasında kıl gerektirir ve tam bir kaş elde etmek için 200-400 greft gerekir. Bazı hastalar kısa bir süre için az miktarda çürük ve şişlik yaşarlar. Bununla birlikte, nakli için iyileşme süresi nispeten hızlı ve ağrısızdır.

Bir kaş greftinin tüm etkilerinin – kısmi veya tam – görünür olması zaman alabilir, ancak bu sonuçlar kalıcı olacaktır. Kaşın hem şekil hem de kalınlığında bir iyileşme göreceksiniz. Ancak, bu tüylerin bazıları birkaç hafta içinde dökülecektir. Bu gerçekleştiğinde paniklemeye gerek yoktur, dökülme iyileşme sürecinin tamamen normal bir parçasıdır ve yeni tüyler büyümeye devam edecektir. Nakil sonuçlarının görülmesinin bir yıla kadar sürebileceğini belirtmekte fayda var.

İmplante edilen kıllar büyümeye devam edecektir, bu nedenle kaş şeklini korumak için, yaklaşık dört haftada bir düzenli aralıklarla düzeltilmesi gerekir. Kontrol edilmezse, nakledilen saçlar uzamaya devam eder, bu nedenle düzenli bir bakım rutini uygulanması gerekir.